Registrera   |   Logga in
Eller

Nyttigt


Datumparkering

Datumparkering innebär att parkering är förbjuden på gatusida med jämna husnummer under jämnt datum. Motsvarande gäller udda nummer under udda datum. Regeln tillämpas i ett antal länder, bland annat i Sverige och annonseras med skyltning enligt nedan.

Idag, lördag den 22 december 2012, är det jämnt datum och alltså, där datumparkering gäller, förbjudet att parkera på den sida av vägen som har jämna adressnummer. Normalt gäller datumparkering på natten och förmiddagen, från midnatt. Parkerar man bilen på kvällen får man tänka på vilket datum som är efter midnatt.

Datumparkeringsregeln finns för att möjliggöra snöröjning samt sand- och lövsopning. Regeln används mest i lite mindre städer. I storstäderna behövs alla platser för de boende, så man skyltar med P-förbud en särskild tid en viss veckodag på dagtid, olika för olika områden.

Enligt FN:s Konvention om vägmärken och signaler finns märken för det, som ser ut som P-förbud med romersk 1:a "I", eller 2:a "II", inuti. De är tänkta att stå på respektive gatusida. Dessa infördes i Sverige 1 juni 2007. Vanligen används i Sverige numera ett zonmärke med P-förbud med både I och II inuti, som anger att det är datumzon. Tidigare användes zonskylt med texten "Datumzon" istället.

Förbud mot att parkera fordon på dag med udda datum    

Förbud mot att parkera fordon på dag med udda datum



Förbud mot att parkera fordon på dag med jämnt datum

Förbud mot att parkera fordon på dag med jämnt datum



Datumparkering

Datumparkering